Facet z kobiecych snów to Ty!

F
mężczyzna stabilny

Mężczyzna Stabilny, Empatyczny i Odpowiedzialny – takiego szuka kobieta.

W pierwszym wpisie na tym blogu podpowiadałam Ci jak znaleźć „tą jedyną”. Tutaj jak uniknąć toksycznej kobiety.

Wyobraź sobie, że masz już za sobą poszukiwania. Spotkałeś atrakcyjną i wartościową kobietę, z Twojej perspektywy idealną na partnerkę dla Ciebie. Wiesz, że jest sama i nie grozi Ci atak ze strony jej faceta. Wydawałoby się, że jest po prostu super! Ale momencik. Zmieńmy na chwilę perspektywę: czy Ty dla niej będziesz atrakcyjny jako kandydat na partnera? Czy staniesz się dla niej kimś z kim zechce spędzić kolejne lata swojego życia? Dziś przyjrzymy się temu, co jest potrzebne, abyś taki był. Zbadamy ten temat od strony psychologicznej. W pełni świadomie pomijam aspekt fizyczności choć oczywiście on też ma znaczenie przy dobieraniu się w pary. I jeszcze jedno, na pewno znajdą się kobiety, dla których wymarzony kandydat na partnera będzie inny. To oczywiste. Ale celem tego wpisu nie jest wyczerpująca lista atrybutów idealnego kandydata na męża.

Chodzi mi dzisiaj o dwie sprawy. Po pierwsze, byś zrozumiał czego i dlaczego akurat tego zazwyczaj szuka w mężczyźnie kobieta. A po drugie, by stało się jasne z jakiego powodu mężczyzna stabilny i odpowiedzialny to dla wielu kobiet wymarzony partner.

Stabilny mężczyzna w jaskini?

Zacznijmy od początku. To znaczy od tego, że z punktu widzenia psychologii ewolucyjnej i samej ewolucji to kobieta ma powody, by być wybredna w wyborze życiowego partnera. To ona bowiem dźwiga (nawet dosłownie) ciężar ciąży i ewentualne ryzyko samotnej opieki nad potomstwem. Stąd od wieków samice gatunku ludzkiego chętnie wybierały na partnerów osobniki silne, zdrowe, wysoko sytuowane w hierarchii stada i skłonne do zaangażowania się w parę (właśnie na okoliczność spłodzenia i utrzymania potomstwa). Więcej o tym przeczytasz tutaj.

A dziś? „Czego pragną kobiety?”

Nie pamiętam dokładnie, czy w tym filmie wprost padła odpowiedź na tytułowe pytanie. Za to wiem, że z perspektywy kobiety dobrym materiałem na partnera życiowego jest dojrzały mężczyzna. I nie chodzi tu tylko o fizyczną dojrzałość, ale również o duchową (oczywiście w szerszym niż tylko wiara i religia sensie). Dlaczego? Główny powód to kobiece potrzeby. Dojrzały facet to mężczyzna stabilny, odpowiedzialny, wyrozumiały i dający poczucie bezpieczeństwa. Dla kobiety to bardzo ważne.

Czas na Ciebie 🙂

Jeśli uważasz się za sensownego faceta i myślisz o trwałym związku z kobietą, to dając jej poczucie bezpieczeństwa i pokazując swoją dojrzałą postawę masz duże szanse, żeby spędzić z nią wiele niekoniecznie nudnych lat.

Jeśli natomiast zastanawiasz się czy jesteś wystarczająco stabilnym mężczyzną albo w to wątpisz, to nie załamuj rąk. Stabilność jest cechą, nad która można pracować. To, że czytasz teksty na naszym blogu jest właśnie informacją o Twoim samorozwoju i dążeniu do zmian (nawet jeśli jeszcze sobie tego w pełni nie uświadamiasz ;). Być może po lekturze dzisiejszego wpisu zechcesz być bardziej stabilny.

Zamiast definicji terminu „mężczyzna stabilny”

Chcąc uniknąć naukowych opisów stabilności jako cechy, naświetlę tylko jak zaznacza się ona w sferze myślenia i emocji.

Stabilność w sferze mentalnej to względna stałość postrzegania samego siebie. To także spójny i stabilny system wartości, jasność celów i kierunków działania oraz wizji życia. Mam na myśli również tożsamość. Ktoś ze stabilnym obrazem siebie nie będzie gonił za nowymi kobietami czy zdobywał nowych szczytów, by udowodnić sobie jak bardzo wciąż jest dobry. Nie ulegnie aktualnym trendom czy kolegom. Z kimś takim kobieta zapragnie dzielić życie, mieć dziecko, założyć rodzinę, a nawet się zestarzeć. Bez takiej stałości trudno sobie wyobrazić, że ktoś buduje trwałą relację z drugim człowiekiem.

Stabilność w sferze emocji jest kluczowa dla utrzymania równowagi psychicznej. Mężczyzna stabilny to ten, który nie będzie zaprzeczał emocjom ani ich dewaluował za to będzie potrafił je rozpoznać i sobie z nimi radzić. To ktoś, kto w trudnej sytuacji stanie na wysokości zadania i zamiast panikować albo wpadać w depresję spokojnie przyjrzy się sytuacji. Na drugim biegunie znajdzie się facet, który jednego dnia będzie wstawał z głową pełną depresyjnych myśli typu „mam dość życia” „nie jestem szczęśliwy i nigdy nie będę” „chciałbym umrzeć”, a na drugi dzień obudzi się euforycznie wykrzykując „kochanie wymyśliłem sposób byśmy mieli lekkie i przyjemne życie!”. Czy z tym drugim panem można czuć się bezpiecznie i chcieć budować przyszłość? To bardzo ryzykowne przedsięwzięcie.

Stabilny mężczyzna i kontrolki na desce rozdzielczej w samochodzie?

Rozumiesz o czym pisze? Nie wystarczy znaleźć „fajną” babkę. Samemu trzeba być „fajnym”. Ale „fajność” nie jest dana raz na zawsze. Trzeba dbać o to, by funkcjonować na optymalnym poziomie. By pojawiające się trudności Cię nie zdestabilizowały, ale były polem do czasowej mobilizacji i skutecznego działania. Oczywiście, nie mam idealnej recepty na takie funkcjonowanie. Ale wiem i zapewniam Cię, że bycie uważnym na siebie znacznie zwiększa Twoje szanse na stabilność i dobre funkcjonowanie.

Dlaczego? Otóż, wrażliwość na płynące z wnętrza Ciebie informacje (chodzi mi o odczucia pojawiające się w odpowiedzi na różne sytuacje) są ważnymi sygnałami. Są jak lampki ostrzegawcze w samochodzie. Jeśli na desce rozdzielczej w Twoim aucie zapali się kontrolka niskiego poziomu oleju, to raczej nie będziesz jechał dalej tylko powoli i spokojnie zatrzymasz się w bezpiecznym miejscu, by sprawdzić, co się dzieje. Jeśli tego nie zrobisz, to raczej i tak daleko nie zajdziesz. Co gorsza, jeśli będziesz z uporem maniaka próbował przemieszczać się dalej, to możesz liczyć się z awarią silnika i koniecznością większej naprawy. Kosztownej i uciążliwej. Dokładnie tak samo jest z psychiką. Ona nie psuje się od razu. Najpierw wysyła sygnały, że dzieje się coś złego. Tylko, że wiele osób nie chce tego widzieć albo udaje, że nie widzi.

Ból zęba czy kręgosłupa albo właśnie kontrolka niskiego poziomu oleju prawie zawsze zostaną zauważone i może nawet zmobilizują do działań naprawczych. A psychika też sygnalizuje trudności. Dlatego ta uważność na siebie jest tak ważna. Żebyś mógł być stabilnym mężczyzną konieczna jest wrażliwość nawet na pierwsze sygnały o psychicznym napięciu czy wyczerpaniu. Będziemy jeszcze rozwijać ten temat. Już za tydzień opowiem o dekompensacji i dlaczego może ona zniszczyć nawet dobrze rokująca znajomość.

Bibliografia

1. Buss D.M., Psychologia ewolucyjna. Gdańskie Wyd. Psychologiczne